A Legio Nigra legendája

 

A férfiúi erő és tusa legnemesebb színterén, a méltán híres és félelmetes Legio Negra (Fekete Sereg) hívására érkezett lovagok a Nigra Gladius birtoklásának a jogáért küzdenek. E torna győzője holnaptól a Fekete Sereg kapitánya lesz, a többi harcos, pedig Mátyás hadvezéreként vesz részt a csatákban.

E tusán kizárólag meghívással lehet részt venni, a vitézek nem tudják, kivel kell majd erejüket összemérni. Bemutatásukkor szembesülnek ellenfelükkel. A rendkívül veszélyes és embert próbáló küzdelemben a harcosoknak szüksége van biztatásodra, ezért válassz magadnak lovagot, kit majd örömmel éltetsz, kiért, ha hölgy vagy, doboghat a szíved, ha férfi, akkor példát mutathat neked.

A küzdő lovagok a bemutatás sorrendjében:

  • Lorenzo il Magnifico, itáliai lovag, Mátyás vendége. A magyar lovagok szívesen küzdenek vele, messze földön ismert harctechnikája és egyenessége miatt. Nem úgy a hölgyek terén, Szép Virágaim, ne várjatok feddhetetlen hűséget tőle, ha udvarol, s kéjre hív, csupán napi szerelmet remélj. Hű fegyverhordozója is elmaradt, még nyögi az elmúlt éj terheit.
  • Francesco Rivenditore, Olaszhon legnevesebb fegyverkereskedője és lovagja, a Mediciek bensőséges barátja, a küzdőterek méltán népszerű lovagja, a francia király, Győzedelmes Károly vívótársa. Előtte Zalóta lépked, a Kardforgató leány, ki nemére nézve hölgy, azonban egy heves vérmérsékletű, ősi magyar nemzettség leszármazottja, ne akarj útjába állni, mert megkeserülöd.
  • A félelmes Vlad Tepes, Havasalföld fejedelme. A kegyetlenségéről ismert karóbahúzó már 17 évesen hadat vezetett. Ne húzz vele ujjat, mert nem habozik, nem ismer kegyelmet, a végsőkig viszi a harcot. Hű fegyverhordozója, Buday Kardos Kenéz, ifjú lovag, Tepest istenként tiszteli, még apja bizta e dúvad uralkodóra őt. Hidd, ahogy mondom, lágy és finom vonási és alkata ne tévesszenek meg, kardjánál csak elméje veszélyesebb.
  • Farkas Bolyk, teuton lovag hőse a múltnak, a tudásnak. Kemény fejű, mondják róla, a kard is lepattan róla, hát még a szó, bármit mondasz, elborul elméje. Bánat ül benne, szerelmi-féle, mint szablyája éle, úgy vág elméje. Előtte Benjamen de Noir lovag vonul, ki Franciahon lakója, szabadságát tölti épp. Bolyk iránti tisztelete jeléül végzi a fegyvernöki munkát a sok közös csata emlékére. Fiatal és szertelen, legyőzni, reménytelen.
  • A lovagok hat fegyvernemben mérik össze tudásukat. Ezek a csillagdobás, lándzsahajítás, egyéni fegyvernemek, koszorútűzés, buzogányvetés, a Roland bábú legyőzése illetve a mindent eldöntő kopjatörés. A tornák nemes és tisztességes lebonyolításáért a város Heroldja felelős, ki szószólója is a küzdelmeknek.